ClassicPress 1.5.0 met PHP8.0 ondersteuning nu beschikbaar

Vandaag is ClassicPress 1.5.0 met PHP8.0 ondersteuning beschikbaar gesteld. De huidige versie van ClassicPress werkt volgens diverse testers ook met PHP8.1 maar officieel wordt dat nog niet ondersteund.

BrinkmanIT - webhosting en webdesignClassicPress, onder andere door BrinkmanIT gesponsored, is een fork van WordPress en is gebaseerd op de oorspronkelijke WordPress 4.9.x lijn zonder de wordpress block editor (Gutenberg) en andere aanpassingen. Daardoor is ClassicPress veel efficiënter, meer “lichtgewicht”, het bevat veel minder additionele programmacode.

Ook voor deze release is door veel mensen testwerkt uitgevoerd en ook ik heb mijn brijdage daarin geleverd. Daarbij heb ik vastgesteld dat deze versie van ClassicPress uitstekend geschikt is voor het maken, beheren en onderhouden van een website en ook prima werkt op onze servers.

Opgemerkt moet worden dat, door ontwikkelingen binnen WordPress, bepaalde plugins die binnen WordPress wel werken, niet werken in ClassicPress. Overstappen van WordPress 6.x naar ClassicPress wordt daarmee wel moeizaam vermoed ik.

Wanneer u een website wilt maken zonder aan de beheerkant teveel toeters en bellen dan is ClassicPress zeker een goede keuze. Wilt u overstappen van de WordPress 5.x lijn naar ClassicPress 1.5.x dan is dat ook zeker een optie maar houdt daarbij dus rekening met eventueel falende plugins. Het is daarom raadzaam eerst een testconversie te doen. En uiteraard, overbodig eigenlijk om te zeggen, vooraf een backup van uw huidige WordPress installatie maken!

Nieuw in ClassicPress 1.5.0

Naast de langverwachte ondersteuning voor PHP 8.0 bevat deze versie daarnaast een aantal nieuwe mogelijkheden en updates.

  • De pagina “Plug-ins toevoegen” toont eerst plug-ins die ClassicPress ondersteunen vanuit de WordPress-repository
  • Ondersteuning toegevoegd voor het lui laden van afbeeldingen om uw websites te versnellen
  • Ondersteuning toegevoegd voor Update URI-plug-inheader
  • Thema-editor verwerkt nu moderne CSS zonder fouten te melden
  • Nieuwe ClassicPress-installaties schakelen nu standaard opmerkingen en avatars uit (geen onnodige spam meer bij nieuwe installaties)

Dit zijn slechts een aantal van de hoogtepunten. Bekijk de release notes voor alle wijzigingen en oplossingen of de officiële release-aankondiging hier.

Get ClassicPressToekomst ClassicPress

Wat de toekomst van ClassicPress wordt is nu onderwerp van gesprek tussen ontwikkelaars en in de gebruikersgroep. Wat direct een belangrijk verschil tussen ClassicPress en WordPress laat zien: bij ClassicPress wordt de koers bepaald door ontwikkelaars en gebruikers. Bij WordPress wordt de koers van de ontwikkelingen bepaald door Automattic Inc., de eigenaar van WordPress.com.

Er zijn  een twee mogelijkheden. Compatible blijven met WordPress, bijvoorbeeld, door een nieuwe ‘fork’ uit te voeren of een eigen koers gaan varen. Wat de keuze ook wordt, in beide gevallen zullen we ClassicPress zeker blijven steunen omdat het een goed alternatief is voor WordPress.