Migratie van WordPress 5.8 naar ClassicPress & ClassicSeo

ClassicPress The CMS for Creators Instantly FamiliarClassicPress is het alternatief voor wie de huidige veranderingen van WordPress (Gutenberg editor en de wijzigingen die dit in de WordPress code veroorzaakt) niet wil doorvoeren in de website. Migratie van WordPress 5.8 naar ClassicPress is zeer eenvoudig en snel uit te voeren.

ClassicPress kiest voor een schone, veilige en vriendelijke werkomgeving vooral gericht op bedrijfsmatig gebruik. Zeer geschikt dus voor MKB en ZZP. Maar ook voor iedereen die gehecht was aan WordPress 4.x versies.

Het grootste merkbare voordeel van ClassicPress? Je voelt je er gelijk in thuis. Het is de ervaring en workflow  van WordPress zoals jarenlang WordPress was.

Het installeren van ClassicPress kan op twéé manieren: een schone, lege, installatie “from scratch” of door migratie van je bestaande WordPress website naar ClassicPress middels de daarvoor speciaal ontwikkelde migratietool van ClassicPress, een eenvoudig te installeren plugin die al het werk voor je binnen een paar minuten uitvoert. Hoe doe je een Migratie van WordPress 5.8 naar ClassicPress & ClassicSeo?

WordPress naar ClassicPress

De conversie van WordPress naar ClassicPress gaat zoals gezegd middels een kleine plugin die gedownload kan worden van de ClassicPress website, waarvan een recentelijk vernieuwde versie beschikbaar is. In de video zie je hoe deze conversie uitgevoerd wordt. Het kost heel weinig tijd en de plugin controleert vooraf of er problemen worden verwacht met de plugins die je in je WordPress website gebruikt.

Maak vóór je een conversie doet altijd een backup! Voor deze video hebben wij de website welke we gaan converteren naar ClassicPress gekopieerd naar een ‘staging’ omgeving. Deze optie is beschikbaar bij ons in Installatron (zie je DirectAdmin panel) en/of Softaculous.

Zakelijke Alternatief

ClassicPress presenteert zich vooral als ‘het zakelijke alternatief’ voor WordPress als in: voor zakelijke gebruikers. Dat betekent ook dat je die niet alleen moet ondersteunen met een goed Content Management Systeem maar dat ook de belangrijkste tools aanwezig zijn om bijvoorbeeld relatief eenvoudig zoekmachine-optimalisatie te kunnen toepassen en een webwinkel online te brengen. Ook dat kan! Met ClassicSeo en ClassicCommerce.

Video: Migratie WordPress 5.8 naar ClassicPress

In deze video (Youtube) converteren we een website welke wij beheren, als voorbeeld. Aan de hand van deze video krijgt u een idee hoe snel een dergelijke conversie werkt en hoe u deze zelf kunt uitvoeren.

ClassicSeo

Hoog in Google, wie wil dat nou niet? De gemiddelde WordPress, en dus ook ClassicPress, website is al redelijk zoekmachine-vriendelijk. Maar het kan altijd beter. Daarvoor heb je in WordPress SEO-tools als YOAST, All in One SEO e.a. plugins. ClassicPress blijft daarin gelukkig niet achter. En dat was ook nodig, want All In One Seo bijvoorbeeld levert problemen op; zij gaan namelijk de ondersteuning voor oudere WordPress versies stopzetten (de 4.x-branche). Een alternatief voor ClassicPress is daarom noodzakelijk. En, het alternatief overtreft het origineel! Groot voordeel van ClassicSeo is namelijk dat het een aantal functies standaard biedt waar je bij All In One Seo voor moet betalen!

ClassicCommerce

Een webwinkel met ClassicPress is ook heel goed mogelijk; we kennen natuurlijk de bekende WordPress webwinkel WooCommerce en ook daar is een variant van gemaakt, ClassicCommerce. Ook deze is getest door ons en ziet er goed uit. We hebben er nog geen heel uitgebreide test mee gedaan, wellicht in de toekomst nog eens, maar functioneel werkt het prima.

Plugins

Meer plugins voor ClassicPress zijn te vinden via de website van ClassicPress, zie https://www.classicpress.net/.

Welk CMS heeft de voorkeur?

Tot slot de vraag: welk CMS heeft de voorkeur? Zelf gebruiken we voor deze website (nog) WordPress. Voor een aantal andere sites gebruiken we ClassicPress. Tot nu toe hebben we met beide systemen goede ervaringen.

De ontwikkelingen van beide platformen houden we in de gaten uiteraard. De ontwikkelingen bij WordPress zijn op zijn spannend te noemen omdat ze de komende tijd steeds verder richting een andere benadering gaan als het om het maken van websites gaat. ClassicPress is daarin meer conservatief en kiest voor stabiliteit en is vooral gericht op bedrijfsmatig, zakelijk, gebruik.

Het grootste merkbare voordeel van ClassicPress? Je voelt je er gelijk in thuis. Het is de ervaring en workflow  van WordPress zoals jarenlang WordPress was. Dat alleen al kan een goede reden zijn om te kiezen voor ClassicPress.