Responsive HTML Webdesign

Responsive websites zijn tegenwoordig een must. Zeker aangezien 60-70% van het internetverkeer naar websites met een mobiele device is. Een telefoon, tablet of ander apparaat. Je moet als ontwerper overal rekening mee houden. Oók met dat grote deel dat nog steeds met een computer of laptop de website bezoekt uiteraard. Dat betekent dat je website met elk formaat scherm moet kunnen “meebewegen”.

HTML WEBSITES

Er zijn nog steeds héél veel websites die in het “ouderwetse” HTML-format zijn. Toch kun je vrij eenvoudig ook met HTML een “responsive website” maken. Een voorbeeld is de (één pagina) site van de eigenaar van Brinkman.IT, Rudy.

Deze website is overigens niets anders dan een ‘landingpage’ die doorverwijst naar andere pagina’s. En op de mobiel ziet dat er dan zo uit.

RESPONSIVE HTML WEBSITE

Voor het maken van een responsive HTML website gelden wat andere regels dan voor gewone HTML. Voor wie zich er in wil verdiepen, heeft W3Schools uitstekende informatie beschikbaar.

VOORDELEN

Een website in HTML heeft een aantal voordelen. Hoewel de meeste (nieuwe) websites door webdesigners bij voorkeur in een Content Management Systeem zoals WordPress worden gemaakt, is dat zeker niet altijd noodzakelijk. Het kan zelfs een stuk ballast opleveren. Zeker als u een wat ‘statische’ site hebt die niet vaak veranderd, dan is het gebruik van een CMS echt overbodig. Dat zit u dan zelfs in de weg.

Als voorbeeld (wederom) de bijgaande ‘landingpage’. Waarom zou je voor zoiets een compleet CMS optuigen? Die pagina veranderd de komende jaren niet.

Dat is dan het éérste voordeel: géén overbodige ballast (beheer, leercurve) van een CMS. Andere voordelen van HTML websites:

  1. Foutloze, snelle, code. Een CMS kan een langzame website opleveren door alle extra ballast die er is geïnstalleerd (en u niet gebruikt);
  2. Vele malen sneller dan een website met een CMS en goed indexeerbaar door Google e.a.;
  3. Alleen wanneer nodig maakt u gebruik van een plugin, dus niet voor de hele site actief maar alleen in pagina’s waar deze daadwerkelijk gebruikt wordt.

WAT ADVISEREN JULLIE?!

Maar, Brinkman.IT is toch een bedrijf dat heel veel WordPress websites maakt? Klopt! In de meeste gevallen is dat ook heel zinvol. Maar soms niet. Wij zijn van mening dat je altijd het gereedschap moet nemen waarmee je het beste uit de voeten kunt. Immers, een picknicktafel zet je toch ook ook niet in elkaar met een drilboor?