Websites afgesloten wegens formulierspam

Spammers worden steeds ‘inventiever’ als het gaat om het verzenden van spam. Eén van de gebruikte methoden om te spammen is formulier-spam. Deze vorm van misbruik is eenvoudig te voorkomen. Als eigenaar van een website bent u hier zelf verantwoordelijk voor.

stop verzenden spam emailáWij hebben deze week een aantal websites off-line moeten zetten (toegang blokkeren) wegens deze methode van spam. Als eigenaar van de website bent u verantwoordelijk voor het tegengaan hiervan.

Misbruik websites door spam via formulieren op websites
Om te zorgen dat de server waar een website op staat waar dit gebeurt niet als ‘spamserver’ wordt gemarkeerd worden deze sites dan ook direct geblokkeerd. Andere cliënten worden namelijk door uw onbeveiligde website mogelijkerwijs ernstig gedupeerd. De instructie is hier te vinden.

De eigenaars van de betreffende websites zijn uiteraard op de hoogte gesteld zodat zij het probleem kunnen oplossen. In een aantal gevallen hebben wij het probleem voor de cliënten opgelost. Echter, u bent zelf, als cliënt in de eerste plaats verantwoordelijk voor een goed opgezette website.

Wat is formulier-spam?
Wat men doet is simpelweg een contactformulier invullen met als afzender een email adres dat men wil spammen. Zodat de “bevestigingsmail” (de kopie die vaak wordt verzonden na invullen van een formulier) als spam (van een legitieme afzender, namelijk jouw site) wordt verzonden.

De spam gaat dan twéé kanten op: als eigenaar van de website ontvang je de spam én de persoon waarvan het email adres misbruikt wordt ontvangt de spam. Dat is natuurlijk iets wat je moet en kúnt voorkomen.

Google’s reCaptcha is hiervoor een prima methode. Als je in WordPress een Contact7 formulier gebruikt is het installeren hiervan een klusje van een paar minuten. De volledige instructie is hier te vinden. Een andere oplossing is het nog eenvoudiger Contact Form 7 Image Captcha.