Voorkom verzenden van spam via je website

Voorkomen van spam via je website is een must. Zorg er voor dat je website niet als spammer wordt geregistreerd doordat de échte spammers je site kunnen misbruiken.

Spammers worden steeds ‘inventiever’ als het gaat om het verzenden van spam. Eén van de tegenwoordig steeds meer gebruikte methoden om te spammen is form-spam. Wat men doet is simpelweg een contactformulier invullen met als afzender een email adres dat men wil spammen. Zodat de “bevestigingsmail” (de kopie die vaak wordt verzonden na invullen van een formulier) als spam (van een legitieme afzender, namelijk jouw site) wordt verzonden.

De spam gaat dan twéé kanten op: als eigenaar van de website ontvang je de spam én de persoon waarvan het email adres misbruikt wordt ontvangt de spam. Dat is natuurlijk iets wat je moet en kunt voorkomen.

Google’s reCaptcha is hiervoor een prima methode. Als je in WordPress een Contact7 formulier gebruikt is het installeren hiervan een klusje van een paar minuten. De volledige instructie is hier te vinden.

REGISTRATIE SPAM
Regelmatig worden eigenaren van wordpress sites en webshops zoals Magento ook met een opmerkelijke vorm van spam geconfronteerd. Kwaadwillenden registreren soms wel honderden gebruikersaccounts. Ook hier geldt dat het activeren van Captcha een goede oplossing is.

STOP SPAM
Het is van het grootste belang dat u deze vormen van spam op of via uw site stopt. Ten eerste om niet, zoals gezegd, zelf als spammer te worden gemarkeerd. Maar ten tweede, minstens even belangrijk, om te voorkomen dat zo’n stortvloed aan spampogingen er toe leiden dat uw website door deze aanvallen onbereikbaar wordt.