SEO optimalisatie van afbeeldingen voor Google

Afbeeldingen voor je website gebruiken is een must. Informatie wordt door de lezer interessanter bevonden als het geïllustreerd is en het leest prettiger. Je afbeeldingen moeten voor Google geoptimaliseerd zijn. Want Google vindt ook wat van de manier waarop wij afbeeldingen gebruiken in onze websites. Kortom: SEO optimalisatie van afbeeldingen!

In een artikel (engelstalig) op RankMath wordt het uitgebreid uitgelegd. Belangrijkste punten voor SEO optimalisatie van afbeeldingen zijn kort samen te vatten als: informeer goed, volledig en juist. Hoe doe je dat?

SEO optimalisatie van afbeeldingen macbook laptop browser google

SEO optimalisatie van afbeeldingen

Afbeeldingen in je website, zeker in WordPress, kun je makkelijk optimaliseren. Dat is echt geen hogere wiskunde!

  • zorg voor een logische, beschrijvende, bestandsnaam. Een afbeelding met de term “SEO optimalisatie van afbeeldingen” werkt beter dan “img_34564.JPG”.
  • gebruik een modern afbeeldingsformaat. Het beste is afbeeldingen in .PNG-formaat te gebruiken
  • schaal de afbeeldingen vóórdat je ze upload (bijvoorbeeld maximaal 1200px breed)
  • gebruik compressie op je afbeeldingen, bijvoorbeeld door WP Optimize te gebruiken
  • gebruik caching (CDN van bijvoorbeeld CloudFlare of een goede cache plugin, onder andere ook in WP Optimize beschikbaar).
  • zorg dat je de “alt” tags vult. In WordPress is dat erg eenvoudig. Zo is de bovenstaande afbeelding geoptimaliseerd door het gebruik van een logische bestandsnaam en een goede omschrijving van de foto in WordPress
SEO optimalisatie van afbeeldingen in WordPress voor google
SEO optimalisatie van afbeeldingen in WordPress voor Google Bijschrift hoeft niet kan wel

Voor onze eigen website, en websites die wij voor cliënten maken, gebruiken we deze methodiek al jaren. De SEO optimalisatie van afbeeldingen is gewoonweg héél belangrijk voor de leesbaarheid van je pagina’s door software (de zoekrobot of crawler van Google en andere zoekmachines).

Maak je nog steeds websites met HTML dan is het zéker van belang dat je de afbeeldingen goede, beschrijvende, bestandsnamen geeft (een lange bestandsnaam is helemaal niet erg!) en uiteraard gebruik maakt van de <ALT> tags in de HTML-code.

Dit zijn de basis stappen voor SEO optimalisatie van afbeeldingen. Voor meer over dit onderwerp zie: https://rankmath.com/blog/image-seo/.

Snelheid van je website

Afgezien van een voordeel voor de SEO is er nog een bijkomend voordeel wanneer je de SEO optimalisatie van afbeeldingen op orde brengt of hebt. De laadsnelheid van je website wordt beter. Want: kleinere afbeeldingen staan sneller op het scherm. Gebruikmaken van PNG, optimalisatie en niet al te grote afbeeldingen (max 1200px) zorgt er voor dat je website stukken sneller wordt. En laat Google nu ook nog eens houden van snelle websites? Dus een win-win in alle opzichten!