Google Chrome verbergt deel url in adresbalk. Waarom?

Google Chrome (pixabay)Google Chrome verbergt in nieuwe beta-features (wederom) een deel van de links in de adresbalk. Waardoor je niet weet waar je op een site zit. Of zelfs niet weet of je wel op de site zit waar je heen wilde. Waarom doen ze dat en willen ze dat eigenlijk?

De Chrome-browser is nog steeds veruit de populairste browser. Dit zal ook nog wel even zo blijven, ook al weten mensen wel dat het qua privacy niet de meest verstandige keuze is.

Top 3 Browsers

Browser StatCounter
April 2020
NetMarketShare
April 2020
Wikimedia
November 2019
Chrome 62.48% 65.96% 48.7%
Safari 19.94% 17.26% 22.0%
Firefox 4.21% 3.19% 4.9%

(Bron: Wikipedia)

Verbergen URL in adresbalk

De site Android Police ontdekte dat Google wederom een deel van de url, de locatie van de website welke u bezoekt, verbergt, dat wil zeggen er is een beta-feature aanwezig welke dit kan doen. Het is niet de eerste keer dat Google experimenteert met deze opties.

Google Zoekmachine SEOVolgens de ontwikkelaars is dit omdat mensen bij een lange url niet zouden weten waar ze op moeten letten en veiligheidsrisico’s lopen op omleiding naar malafide websites. Anderen stellen echter dat Google zelf iets te verbergen heeft en wil voorkomen dat mensen zien dat ze terecht zijn gekomen bij content gehost door Google. Met, uiteraard, alle privacy- en eventuele veiligheids-consequenties van dien.

Het is belangrijk dat je altijd kunt zien waar je je bevindt op het internet. De URL van een site moet je in één oogopslag kunnen inspecteren. Google begon een paar jaar geleden al met het verbergen van de “www”-aanduiding en ook het “http”-voorvoegsel. Het is belangrijk dat gebruikers letten op de URL van een site. Door dit steeds meer te verbergen verdwijnt de kritische gebruikershouding omdat gebruikers er op gaan vertrouwen “dat het wel klopt” wat Google doet. Totdat het uiteraard een keer goed mis gaat.

Veilig op internet

Eén van de éérste controlepunten die wordt genoemd als we het hebben over veilig bankieren is immers: de adresbalk:

Controleer toch altijd voordat u daadwerkelijk uw gegevens intoetst of u op de echte beveiligde website van uw bank zit. Tover het volledige webadres tevoorschijn en let op “https://”, het hangslotje in of naast de adresbalk en de rest van het webadres.

Het moet niet nodig zijn, ons inziens, dat een gebruiker zélf deze stappen moet gaan nemen, laat staan dat die stappen alleen maar méér moeite gaan kosten. Internet moet transparant blijven want dat is veiliger!

gemankeerde adresbalk google chrome

(de adresbalk mist tegenwoordig http(s) en www in Chrome)

De reden die Google-ontwikkelaars aanvoeren voor het maskeren van het adres van een website is ons inziens daarom niet houdbaar. Ook technische ondersteuning voor gebruikers wordt lastiger wanneer Google Chrome gebruikers het adres van een pagina niet meer kunnen zien. Want, wat wordt het antwoord op de vraag: “Met welke pagina hebt u dan een probleem, waar ziet u de foutmelding?” als mensen een gemankeerd webadres zien of helemáál geen webadres meer?

Veilige browsers

Naast FireFox, een veiliger browser, zijn er ook andere, alternatieve, browsers. Het marktaandeel er van is zeer klein en daarnaast constateren sommigen ook daar regelmatig dubieuze zaken. Zo betrapte men recent de Brave-browser die is gebaseerd op dezelfde broncode als Chrome, namelijk de (Open Source) Chromium-browser, op het oneigenlijk “aanpassen” van de adresbalk. Mensen werden er door omgeleid waardoor ze via een zogenaamde “affiliate-link” op de doelsite terecht kwamen. Waardoor de makers van Brave geld verdienden aan deze bezoeken.

Google is your friend

Het is een gevleugelde kreet als je iets wilt weten: “Google is your friend”. Maar helaas niet altijd. Google is een héél groot bedrijf met enorme commerciële belangen. Die zeker niet altijd het beste met de gebruikers maar vooral met zichzelf voor heeft. Want uiteindelijk hebben zij één hoofddoel: een onderneming runnen, geld verdienen. Véél geld. Dat dit ten koste gaat van onze privacy mag ondertussen geen geheim meer worden genoemd.

De meest veilige browsers, met het meeste respect voor uw privacy, zijn Firefox en Opera. Beide zijn “oudgedienden” en hebben een reputatie hoog te houden. De nieuwe, experimentele, browsers als eerdergenoemde Brave zijn vooralsnog geen alternatief. Vooral omdat zij zoekende zijn naar ‘verdienmodellen’. En dat leidt er helaas toe dat ze soms dingen doen die echt niet door de beugel kunnen!