ACM leidraad bescherming online consument

online winkelen creditcard shoppen
Afbeelding van StockSnap via Pixabay

De Autoriteit Consument en Markt, een onafhankelijke toezichthouder die zich sterk maakt voor mensen en bedrijven, heeft een leidraad gemaakt over online gedragsbeïnvloeding van consumenten. De ACM houdt toezicht op de mededinging, een aantal specifieke sectoren en het consumentenrecht.

Beïnvloedingstechnieken, op websites of via bijvoorbeeld online advertenties, toepassen die er toe leiden dat de consument een besluit neemt die hij of zij anders niet had genomen is beïnvloeding -volgens de ACM- die niet mag. De ACM kan en zal hier ook op (gaan) handhaven en kan bij oneigenlijke beïnvloeding boetes uitdelen aan online winkels, boekingswebsites, apps en andere vormen van online ondernemen. Let op: de ACM gaat hierbij uit van ‘de gemiddelde consument’ en niet de ‘geïnformeerde consument’.

MILJOENEN EUROS AAN BOETES
Een recent voorbeeld van deze handhaving zijn de boetes, voor ettelijke miljoenen euro’s, die de ACM heeft opgelegd aan vier grote telecom-aanbieders wegens onduidelijk informeren van de consument. De ACM legde boetes op na het ontvangen van klachten van consumenten over onduidelijke kosten achteraf, zoals extra kosten voor datagebruik terwijl de providers claimden dat databundels ‘onbeperkt’ waren e.d..

Ook in de hostingmarkt zijn er aanbieders die, al jarenlang, “onbeperkte datatransfer” aanbieden via hun websites. Los van het feit dat dit technisch onmogelijk is, iets waar wij in het verleden vaak op hebben gewezen, is het dus tevens niet toegestaan. Reden ook dat wij pakketten aanbieden met duidelijk omkaderde transfer-bundels (waarbij er sprake is van soft-limits en overschrijding in principe is toegestaan).

CONSULTATIE
Op dit moment is de leidraad, tot 16 januari 2020, nog in de consultatie-fase. U kunt op de leidraad reageren als belanghebbende.

De vragen zijn:

  • Vindt u de voorlichting in de leidraad duidelijk en bruikbaar?
  • Heeft u suggesties voor verbetering?
  • Heeft u suggesties voor aanvulling, bijvoorbeeld met nieuwe voorbeelden

Reageren kan tot en met 16 januari 2020.

CRO.CAFE PODCAST
Meer informatie hierover op de website van de ACM (klik hier) of beluister de CRO.CAFE podcast op spotify.

CONSUMENTEN BESCHERMEN TEGEN SCHULDEN
Ook wil de overheid mensen beschermen tegen schulden die ze krijgen wegens online winkelen. “Minister Hoekstra van Financiën vindt dat nog te veel mensen in financiële problemen komen nadat ze producten hebben besteld op afbetaling. Hij wil dat postorderbedrijven en webwinkels ervoor zorgen dat minder mensen een betalingsachterstand oplopen. Lukt dat niet, dan overweegt hij zelf in te grijpen. Dat schrijft de minister aan de Tweede Kamer”, zo meldt de NOS op haar website vandaag.

Ook hier speelt online beïnvloeding een grote rol. De AFM (Autoriteit Financiële Markt) merkt op dat als websites waar een lening wordt aangeboden anders ingericht zouden zijn mensen ándere belsissingen zouden nemen.

ONTWERP WEBSITES
Het een en ander stelt (nieuwe) eisen aan onder andere het ontwerp van websites, de manier waarop u data verzameld en gebruikt enzovoorts. U dient hier rekening mee te houden; keuzes oneigenlijk beïnvloeden kan leiden tot onder andere boetes.